duurzame kunst ... hoe doe je dat?

Gepubliceerd op 24 november 2021 om 07:44

Ongeveer een jaar geleden begonnen wij met ons duurzame initiatief hou2use: betaalbare kunst en persoonlijke cadeaus op gebruikt en afgedankt hout. We zijn inmiddels een jaar verder en er is ongelooflijk veel gebeurd. Dat zal de trouwe volgers van onze social media kanalen niet zijn ontgaan. Ook al staat en valt ons concept bij het thema duurzaamheid, in de beginfase lukte het ons niet altijd om daar maximaal op in te zetten. Nu de storm wat is gaan liggen en we in iets rustiger vaarwater zijn beland hebben we de handschoen opgepakt om nog weer een beetje duurzamer te worden dan we al waren. We proberen dit in alle facetten van de totstandkoming van onze kunst te doen d.w.z. bij het ophalen van hout tot het scheiden van restafval. In deze blog laten we u zien en leggen we u uit hoe we daar concreet handen en voeten aan geven.


©️ Raymond Smit Fotografie


Zoals inmiddels bekend mag worden verondersteld schilderen wij enkel en alleen op afgedankt hout. Maar hoe komen wij nu aan al dat afgedankte hout? Welnu en om heel eerlijk te zijn, toen we net begonnen waren hebben we heel Marktplaats afgestruind om een voorraad hout aan te leggen. Die moesten we dan met de auto ophalen en heel duurzaam is dat natuurlijk niet. Toch deden we wat we konden en haalden we ons hout alleen maar op uit Zwolle en omstreken (waar Gerhard woont) of Zuidwolde en omstreken (waar Colet woont). Dit alles om maar zo weinig mogelijk kilometers te maken. En natuurlijk ook om kosten te besparen. Maar toch zaten er ritjes tussen naar Ommen en Hardenberg, wat soms toch een half uur rijden was.



Toen we eenmaal een voorraadje hout hadden aangelegd en ons concept wat bekendheid begon te vergaren werd het allemaal wat makkelijker. We werden regelmatig gebeld naar aanleiding van een social media post of een krantenartikel of werden getipt door vrienden en kennissen waar we toch af en toe langs gingen dat ze nog hout hadden liggen. We hoeven daardoor niet meer steeds apart ergens naar toe te rijden om hout op te halen maar nemen het gewoon mee als we toevallig toch op bezoek of in de buurt zijn. Ook komt het regelmatig voor dat we grof vuil langs de weg zien staan. In zulke gevallen zetten we onze auto in de achteruit (sorry voor de extra meters) en nemen we het hout (alleen het bruikbare deel vanzelf) direct mee. Op deze manier slagen wij erin om onze houtvoorraad op peil te houden zonder daarvoor veel extra kilometers te hoeven rijden. Zie ter onderbouwing de grafiek hieronder (bron: boekhouding hou2use - powered by e-Boekhouden).



Op het moment dat wij een afgedankte tafel bij iemand ophalen is het niet zo dat we het tafelblad eraf slopen en de rest  (in concreto: de poten, de schroeven en eventuele lades en verbindingsplankjes) weggooien. In principe wordt al het materiaal dat van het oude meubelstuk afkomt opnieuw gebruikt. Van de 4 poten maken we een 3-dimensionaal wandobject (soms wel van 10 centimeter dik). De schroeven gaan onze gereedschapskist in en de kleine plankjes die van het meubel afkomen bewaren we om later een object van te maken of als bevestigingsmateriaal te gebruiken voor objecten die van grotere planken gemaakt worden. Daarbij komen de bewaarde schroeven natuurlijk ook weer van pas. Als we uiteindelijk toch nog wat resthout overhouden (veel is dat niet) zetten we om de zoveel tijd een advertentie op marktplaats om gratis stookhout op te halen. In de foto's hieronder een aantal voorbeelden van objecten die gemaakt zijn van losse poten, lades of plankjes.



Okay, het hout is binnen, nu moet er nog geschilderd worden. In de beginfase deden we dat met zelf gekochte verf (hetzij binnenlak hetzij acrylverf). Dat doen we nog steeds maar sinds kort zijn we ook een samenwerking gestart met Schildersbedrijf Westerbeek in Zuidwolde. Zij houden regelmatig hele of halve potten verf over die verkeerd gemengd zijn of zijn overgebleven van een verfklus. In plaats van dat zij deze verf weggooien en tegen betaling inleveren bij de milieustraat halen wij de verf op en maken daar kunst van. Een win-win-win situatie omdat wij geen verf meer in hoeven te kopen, zij minder hoeven te betalen voor hun restafval en last but not least het milieu zelf natuurlijk. Er wordt gewoon minder verf verspild. Vooruitlopend op deze samenwerking hebben we bij een opdracht voor de Ontmoetingskerk in Zuidwolde overigens ook al geschilderd met verfresten die zij over hadden gehouden van de verfklus waarmee de kerk van een nieuwe (olijf)kleurtje was voorzien.


©️ Peter Nefkens / Artizzl Media


De verf die wij overhouden brengen wij natuurlijk alsnog netjes naar de milieustraat. Maar ook tijdens het schilderen proberen wij zoveel als mogelijk het milieu te ontzien. Vieze kwasten maken wij schoon in een emmer water en eens in de zoveel tijd zetten wij deze emmer aan de kant en laten wij de verfresten bezinken. Het restwater gieten wij af en de inmiddels bezonken verfresten brengen wij tegelijk met de lege verfblikken die wij zo nu en dan overhouden naar de milieustraat. Er schijnt overigens een middeltje te bestaan waarmee je de verfresten die in het restwater zitten ook nog kan binden, zo hebben wij ons door Roel en Evelien Westerbeek laten vertellen. Daar duiken we binnenkort dus ook nog even in. Figuurlijk dan.



Tot slot ... het verpakken en bezorgen. Bij het verpakken van onze kunst maken we vrijwel zonder uitzondering gebruik van beschermings- en verpakkingsmateriaal (i.h.b. noppenfolie en kartonnen dozen) die wij of vrienden en kennissen van ons privé overhouden. Voor de zekerheid hebben we wel een rol ingekochte noppenfolie achter de hand voor het geval het hergebruikte materiaal op is. Bij het bezorgen is het helaas iets lastiger om milieuvriendelijk te zijn. Het is kiezen tussen twee kwaden. Of het object moet op de post via een transportbedrijf of we moeten het zelf afleveren of op laten halen. Als het adres van onze klant in de buurt is of op onze route ligt dan kiezen we meestal voor zelf afleveren. Als ons adres toevallig op de route van onze klant ligt verzoeken wij de klant het object bij ons te komen ophalen. In alle andere gevallen kunnen we niet veel anders dan het object op de post doen. Dat is dan de meest duurzame optie.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.